stranddalen

turisthytter

fornybart energisystem

Sommeren 2020 installerte Stavanger Turistforening et nytt fornybart energisystem for Stranddalen. Solcelleanlegget er på 50kWp med en batteribank på 115kWh og er dimensjonert for å produsere 200kWh daglig.

Fordelene
Gangtid på generatoren forventes å gå ned til 2-3 timer ukentlig fra permanent drift (24/7). Dieselforbruket forventes å gå ned mer enn 85% sammenlignet med den opprinnelige generatorløsningen. En annen fordel er at støy og eksos blir eliminert og turistene får en mye bedre opplevelse av oppholdet på hytta.

Anlegget har en høy effekt som gjør at man kan starte alle forbrukere samtidig uten at anlegget overbelastes. Til sammenligning kunne man tidligere ikke ha vaskemaskin og varmtvannstanker på fullt samtidig da generatoren ikke ville klare belastningen. Med det nye systemet er dette uproblematisk.

Batterilagring og fjernmonitorering
Anlegget går nå full automatisk og bruker må ikke styre noe manuelt. Anlegget får energi fra sollyset hvor strømmen fordeles direkte til forbruk eller til batterilagring. Batteriet brukes til lagring av energi slik at man kan bruke strøm på nattestid. På dager med lav energiproduksjon og høyt forbruk kan kompenseres med generator. Generatoren startes og stoppes automatisk uten at bruker må involveres.

KE55 Off-Grid tourist edition
Kjernen i energisystemet er en egenutviklet batteriomformer. Denne er pakket inn i et produkt som vi har gitt navnet KE55 Off-grid tourist edition. KE55 kan fjernstyres, og vi har tilgang på all energidata fra vårt hovedkontor og/eller hvor vi måtte befinne oss i verden. Dette gjør at vi kan overvåke og se at systemet til enhver tid virker 100% som det skal og gi turistforeningen god garanti på oppetid. Kommunikasjonen med KE55 skjer via internett eller satellitt. KE55 har høy effekt som gjør at vi kan lade batteriene raskt ved sollys eller (i nød) med hjelp av generator.

De positive effektene ved bruk av det nye energisystemet oppsummeres i redusert gangtid på generatoren, med 95%. Man reduserer også støy, eksos og CO2 utslipp. Vedlikehold av anlegget forventes også å bli rundt 90% lavere med den nye løsningen.

Oppsummert gir energiløsningen til Stavanger Turistforening brukerne en betydelig bedre opplevelse og turistene kan nyte hyttedager på fjellet uten støyende generatorer.

Se innslag fra NRK TV: Satser stort på fornybar energi

1. september 2020

Om prosjektet

Bransje Turisthytter
Installasjonsår 2020
Effekt 45 kWp
Batterilagring 115 kWh
Produksjon pr. år 44 000 kWh
Dieselbesparelse 3 000 l
CO2 besparelse pr. år 18 000 kg

 

Bildegalleri

Klikk på bildene for å se større utgave