mortenlaks

Havbruk

bærekraftig løsning

I desember 2019 installerte vi AKVA Hybrid batteripakke på Mortenlaks sin fôrflåte som har vært i drift siden januar 2020. De hadde et bevisst mål om å ta del i det grønne skiftet og de ville bruke deler av avkastningen på  å investere i bærekraftige løsninger. 

Mortenlaks er en liten aktør med to tillatelser i Lødingen kommune, like øst for Lofoten i Nordland fylke. Batteripakken som ble installert har en lagringskapasitet på 173 kWh og maksimal ytelse på 120 kW.

Store fordeler
Fordelene er mange, man reduserer gangtid på generator, samtidig som man reduserer dieselforbruk, støy og eksos. 

– Den mest åpenbare effekten handler om hvordan arbeidsmiljøet endres radikalt fra det øyeblikket hybridanlegget settes i drift. Støy og vibrasjoner reduseres nesten fullstendig, og sotproblematikken er borte for alltid. Det blir mindre støy og større trivsel ombord på flåten, og ikke minst hos de nærliggende bolig- og hyttefeltene. Det er viktig for meg at folk rundt oss ikke sjeneres, sier Tom Jarle Bjørkly, daglig leder i Mortenlaks.

Fakta AKVA Hybrid
En komplett hybridpakke fra AKVA group er basert på den samme batteriteknologien som brukes i elbiler fra blant annet Audi, BMW og Volkswagen. Den gir inntil 95 prosent redusert dieselforbruk ved fôring og inntil 60 prosent redusert dieselforbruk totalt inkludert flåte.

Fakta Mortenlaks

  • To tillatelser
  • Produserer 2300-2500 tonn i året
  • Holder til i Lødingen kommune i Nordland
  • 11 årsverk
  • Medlem/aksjonær i Salmon Group

Om prosjektet

Bransje Havbruk
Installasjonsår 2019
Omformer KE120
Batterilagring 173 kWh
Dieselbesparelse pr. år 68 500 l

Bildegalleri

Klikk på bildene for å se større utgave