Kyllingene skal ruges med solenergi fra eget tak på Undheim

TiME: Bare i januar måned har det lille solselskapet Kverneland energi hatt nesten like stor omsetning som i hele fjoråret. Det er bøndene som nå satser på sola, med store tak liggende klar.

– Markedet har bare løsnet. Det begynte to-tre måneder før jul, forklarer en fornøyd gründer, Aksel Kverneland.

Etter bare to år har bedriften hans skapt fem arbeidsplasser, pluss mye arbeid for underentreprenøren, byggmester Preben Undheim.

Rundt 80 prosent av jobben med et nytt solcelleanlegg ligger nemlig på taket.

I sist uke ble hønsehuset til Lars Inge Nygård på Ganddal utstyrt med 375 kvadratmeter solpaneler, nok til å gi 50.000 kilowatt timer per år.

Den store testen

Denne uken monteres solceller på et av takene til Børge Undheim AS, en gigant i fjørfebransjen.

– Dette blir en prøve. Går det godt, har vi nok av andre tak som kan brukes, sier daglig leder og eier Pål Ånund Tveiten.

Han vet faktisk ikke hvor mange kvadratmeter tak han har her oppe på Litla Undheim. Men det er 14 driftsbygninger. De minste er 600-700 kvadratmeter, de største er 1300 kvadratmeter. De står spredt og utgjør nesten en egen landsby med kyllinghus.

I Norge er det totalt 3,5 millioner verpehøner i produksjon. Alle er født i Time kommune. Og en million kommer fra rugeriet på Undheim, i følge Bondevennen. Det er derfor et enormt marked bare lokalt for Kverneland Energi. På Undheim er man spent på resultatet.

– Vi bruker en million kilowatt timer strøm i året. Det første solcelleanlegget vil gi oss 40.000 kilowatt timer i året, så det er langt igjen før vi er dekket, konstaterer kyllingoppdretteren.

Regnestykket som selger

Anlegget vil ferdig montert koste under 400.000 kroner.

– Hvis strømprisen blir 1 krone per kilowatt, vil anlegget være nedbetalt på mindre enn 10 år. Og det kan stå uten vedlikehold i 30 år, påpeker leverandøren.

Kverneland tror strømprisen vil øke på grunn av eksport og et større behov, med blant andre mange elbiler. Bare nettleien fra Lyse gikk opp med 26 prosent i januar.

Det er alt dette og ikke minst fokus på ny energi som gjør at mange bønder nå tar kontakt, mener bedriften.

De leverte i november solceller til et fjøs på Nord-Varhaug, og skal gjøre det samme til Sveio. De har også montert et anlegg på en hangar på flyplassen, og firmaet ble leid inn for monteringshjelp av 5000 kvadratmeter solceller på taket av det gigantiske distribusjonlageret til Rema 1000 på Ganddal.

– Det dreier seg bare om kjent teknologi som lenge er brukt i utlandet, men som nå altså er i ferd med å modnes også hos oss, sier Aksel Kverneland.

Startet på hytta

Selv startet interessen med et lite solcelleanlegg på hytta i Søgne for vel 15 år siden. Og da Lyse for to år siden søkte etter familier som ønsket å delta i et pilotprosjekt for slike anlegg i bolighus, var Kverneland en av søkerne. 2000 meldte seg, 20 fikk bli med.

– Da tenkte jeg at det måtte være et marked for de 1980 familiene som ikke ble valgt ut, forklarer han.

For sivilingeniøren med teknisk bakgrunn ble det ikke vanskelig å finne leverandør og opplegg. Valget falt på Tyskland, for solceller etter plug and play-prinsippet. Men det viktigste var å bygge opp en pakke med håndverkere og eksperter som kunne ta alt fra A til Å.

Plogfamilien

Derfor kan bedriften med base i en løe på Undheim levere store anlegg ferdig på taket tre til fire uker etter bestilling. De fleste panelene kan festes rett på eksisterende tak.

– Flate Jæren uten fjell er som skapt for slik energi. Sola produserer fra den står opp til den går ned i havet, og så har jo bøndene så mange tak som bare ligger der og venter, lyder det ivrig fra Aksel Kverneland.

Han kommer fra plogfamilien. Faren Bjørn var teknisk direktør og bestefaren var en av direktørene som bare ble kalt O.G.

– Vi gjør bare det Kverneland har gjort i over 100 år, leverer teknologi til bøndene, humrer han, mens de siste platene festes på det store kyllinghuset på Undheim.

 

http://www.e-pages.dk/aftenbladet/36328/8/?gatoken=dXNlcl9pZD0zMzI5NDEmdXNlcl9pZF90eXBlPWN1c3RvbQ%3D%3D