360 000kWh årsproduksjon til Livdyroppdrett | Norsk Landbruk

Sterk vekst for solceller

Vinterens høye strømpriser har bidratt til økt interesse for å produsere egen strøm med energi fra sola. Leverandørene melder om mangedobling av salget.

Kverneland Energi: Aksel Kverneland i Kverneland Energi (t.h.) har levert og installert solcelle­anlegget på gården til Lars Inge Nygård i Sandnes. (Foto: Bethi Dirdal Jåtun)

I 2016 støttet statlige Enova 145 nye solcelleanlegg hos privatpersoner. I 2018 var tallet nesten seksdoblet med 837 anlegg. I tillegg kommer solcelleanlegg på offentlige bygg og næringsbygg i og utenfor landbruket.

Vinterens høye strømpriser har ikke gitt noen mindre interesse for solcellepaneler.

Kverneland Energi på Jæren, som leverer anlegg til både landbruk, industri, boliger og hytter, installerte i fjor rundt 30 solcelle­­a­nlegg til landbrukskunder i Agder og Rogaland.

Daglig leder Aksel Kverneland forteller til fagbladet Norsk Landbruk at de regner med at dette tallet kommer til å doble seg, ja, kanskje til og med tredoble seg i år.

– Vi får daglig henvendelser fra landbrukskunder som vurderer solenergi på låvetaket, sier Kverneland.

Godværet i 2018

Også Stange Energi og Eidsiva bekrefter trenden.

– Fjorårets sommer og det godværet vi hadde da har nok også gjort noe med folks oppfatning av hvor mye solinnstråling det er her i Norge, sier Ove Nordahl i Stange energi til nrk.no.

– Sammenlignet med i fjor, er det 50 ganger så mange som har bedt om tilbud etter å ha søkt opp adressen sin, sier Lars Eivind Håve, produktsjef for energirelaterte tjenester i Eidsiva Marked.

Sjekker potensialet på nett

Kunder som vurderer å investere i solenergi har tilgang på enkle hjelpemidler. Flere netttjenester lar deg skrive inn adressen din og hente ned et satelitt-bilder som finner ut hvilke av dine takflater som egner seg

https://www.bondebladet.no/aktuelt/sterk-vekst-for-solceller/

kontakt oss

Plogfabrikkvegen 15
4353 Klepp Stasjon

Følg oss på